zondag 23 november 2008

Wiki - aan de slag ermee

Niet praten maar doen, dus! In Deventer hebben we een meerjarenplan met als titel boek, beeld en wiki. Het verleden, het heden en de toekomst. Gelukkig gaat het verleden nooit weg, leven we in het heden en zijn we al druk met de toekomst. En bij het bezig zijn met de toekomst gaat het niet om wetenschap. Die gaat namelijk over het verleden. Voorspellen is een stuk moeilijker. Het SCP-rapport laat dat zien. Het verleden en het heden laat zich nog goed beschrijven. De toekomst voorspellen is wat lastiger. Met de toekomst moet je bezig zijn, daar moet je aan werken. Dat dachten wij ook. We hebben Rob Coers gevraagd de wikipediasoftware bij ons op een server te zetten. En we hebben er wat aan geroken en geknutseld. Dat viel nog tegen.

Maar gelukkig kwam Monique Bos bij ons werken en die heeft er stap voor stap dingen aan en mee gedaan. De wiki als verzamelplek voor dingen die in de stad gebeuren. De gedichten die er bijeen komen en bewaard blijven. De resultaten van projecten van scholen waar we dingen mee doen. Liefst dat anderen het erin zetten, maar anders doen we het zelf.

Daarna zijn we de digitale schrijversdossiers er in gaan zetten. Samen dossiers maken. We zijn nu ruim een jaar op pad en hebben een boel ontdekt en staan aan het begin van een lange tocht.

Esther Kuiper zag wat een wiki kon en is voor de wijkwinkel een interne wiki gaan opzetten. Met PB-wiki. Wat gemakkelijker omdat het allemaal meer web2.0 werkt. Een wiki die alleen met een inlog toegankelijk is. Het kan allemaal. En het kost allemaal niks om te gebruiken. Met de achtergrondinformatie rond de wijkwinkel wonen, zorg, welzijn; de handleidingen en instructies. Kortom het interne kenniscentrum waar iedereen zijn bijdrage aan kan leveren.
Deze tweede wiki is niet zo bekend, maar minstens zo waardevol. In het gebruik en om er van te leren door er mee bezig te zijn.

1 opmerking:

puzzle zei

De "wiki van Deventer" - een geweldig initiatief en één die in de 23 dingen vaak (ook door mij) genoemd wordt naar cursisten. Geweldig dat er web 2.0 toepassingen ook echt gebruik worden. Daar gaat deze cursus toch helemaal om !!